Het gevaar van TE WEINIG ZOUT eten
Afgelopen weekend was ik bij nieuwe vrienden, op het verjaardagsfeestje van hun dochter. Een leuk feestje met ruim genoeg eten, met toewijding bereid. De volgende ochtend werd ik met buikpijn wakker en nadat ik even goed door-voelde, kreeg ik een ingeving: ze gebruiken echt TE WEINIG zout!
Nou is het gebruik van zout altijd een lastig onderwerp, omdat de officiële instanties ons met klem aanraden om weinig (of geen) zout te gebruiken. Zo is er veel angst bij mensen met een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Of het gebruik van teveel zout daarvan de echte oorzaak is, betwijfel ik sterk.
Wat soorten zout betreft is er echter een enorm verschil tussen het voornamelijk Natrium-houdende (NaCl) keukenzout en het grijze zeezout. Lees het na in mijn boek en overweeg het nog een keer voor jezelf.
Goed grijs, dus niet-geraffineerd zeezout, zoals Keltisch of Guérande zeezout, heeft in samenstelling van mineralen en sporenelementen, een frappante overeenkomst met de samenstelling van ons bloed. Dit zout, natuurlijk met een zekere mate, heeft zelfs een helende werking op onze lichaamscellen. EN het zorgt dat voedsel ook beter verteerbaar wordt. Dit zout, je zou het ook ‘integraal’ zout kunnen noemen, draagt bij aan de omzetting, aan de versmelting van de verschillende ingrediënten die je kookt, waardoor het voedsel beter opneembaar wordt in je spijsvertering, naast dat het ook bijdraagt aan je vitaliteit.
Over die nieuwe vrienden: ik heb ze gebeld en dit heikele punt eerlijk besproken. Ze waren verrast blij en ik ga binnenkort een dag met ze koken en het in de praktijk laten ervaren.
Reactie plaatsen
Reacties