Pompoenen zijn er toch het hele jaar, zou je zeggen? Dat klopt, ze liggen het hele jaar te koop in de supermarkten en ook in biologische winkels. Van maart tot augustus komen ze echter uit Argentinië, Egypte of een ander warm land. Wat er nu op de markt komt, zijn de pompoenen die dit jaar op eigen bodem zijn geteeld en die zitten vol met opgeslagen zonnewarmte. Heerlijk zo’n pompoen die uit het ‘natuurlijke’ seizoen komt! Groenten uit het seizoen, misschien logisch, maar groenten uit het seizoen eten, bevestigen je verbinding met de natuur, met de aarde waar je op loopt. Dat is weliswaar een subtiele werkzaamheid: je krijgt er niet gelijk een sprong van in je gezondheid en vitaliteit hoor. Het werkt allemaal wat subtieler. Het gaat over het eten van voedsel wat ‘klopt’ met de omgeving en het seizoen waarin je leeft.
Mijn favoriet is de Hokkaido pompoen, de Red Kuri, die de afgelopen tientallen jaren populair is geworden en die ik in mijn Zonnemaire tuinbouwperiode en in De Voorde ook steeds teelde. Er zijn natuurlijk ook andere rassen, de oud-Hollandse Centenaar (waterig, smaakarm), de flespompoen, de Patisson en ook een oranje zeer glimmende soort die op de Hokkaido lijkt. Mijn favoriet blijft de Red Kuri! Die heeft stevig dieporanje vruchtvlees, is heerlijk vol van smaak en heeft eindeloos veel bereidingswijzen. Nadat ik het al meer dan 1000 keer heb gemaakt, word ik nog steeds blij om mijn basaal-eenvoudige pompoensoep aan gasten voor te zetten. Een authentieke kraker wordt nooit saai als je hem van binnenuit jezelf ‘glans’ geeft!
Hierboven zie je de opbrengst van de pompoenen die we gekweekt hebben in De Voorde, op Den Alerdinck, ergens in 2002, 2003 of 2004. Voor diegenen die het terrein nog kennen: links zie je nog net een klein stukje van het Phoenixgebouw.
Reactie plaatsen
Reacties