Snijden met een - scherp - Japans mes

Gepubliceerd op 9 november 2024 om 16:49

Snij jij thuis met een goed scherp mes? Of ben jij misschien een beetje bang om met een groot scherp koksmes te snijden? Is dat laatste het geval, dan ben je lang niet de enige hoor. Ik ben in mijn kookleven heel veel mensen tegengekomen die het liefst met een klein mesje hun groenten snijden.

Eergisteren heb ik samen met @Dimitriheikamp, een prachtig Japans Santoku-mes voor hem gekocht als dank voor zijn onvoorwaardelijk toegewijde werk voor en in ons weekend ‘Natuurlijk! Koken met Ad’. We werden geweldig geholpen in de bijzondere en meest specialistische Japanse messenwinkel van Nederland, in Amsterdam. Als je wilt weten welke, contact me dan.

Je kunt niet zo kunt zeggen: Dit is een goed mes! Wat een goed mes voor jou is, moet je zelf voelen. Voelen hoe het in je hand ligt en of het met jou ‘resoneert’. Dat is geen hogere kunst hoor. Het let gewoon uiterst subtiel en precies.

We hebben een precies passend mes voor Dimitri gevonden, gevaarlijk scherp als je gewoon scherpe messen al eng vindt. Toch zou ik je aanraden om te leren snijden met een scherp (Japans) koksmes. Natuurlijk moet je jezelf niet forceren, maar snijden met een groot scherp mes, helpt je om ‘het enge’ aan te gaan. Want het vraagt natuurlijk al je aandacht. Snijden met zo’n mes is een ultieme ‘mindfulness-oefening’. Het brengt je IN het moment. Het is net zoals alle dingen die je spannend vindt, waarbij je - ietsje - buiten je comfortzone moet gaan. En hoeveel ervaring je ook hebt, er is zelfs na tientallen jaren dagelijks snijden, altijd toch weer de kans dat je in je vingers snijdt – lees mijn eigen ervaring op blz. 86 in mijn boek ‘De keuken van het hart’.

Maar het plezier en de kwaliteit van gefocuste AANDACHT is zoveel meer waard dan met een klein mesje binnen je comfortzone blijven. Je brengt er ook je hele koken mee in een vloeiendere dynamiek en swung. Tip: begin met oefenen met zo’n mes slechts 5 minuten per dag.

Snij je al met een groot (koks-)mes, slijp het dan regelmatig want het draagt bij aan je plezier. Gun jezelf een scherp mes, en scherpte en aandacht in je leven!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.