Krachtige kippenbouillon in een gure herfst

Gepubliceerd op 23 november 2024 om 16:56

 

Een goede kippenbouillon is een krachtig ‘elixer’ in gure waterkoude tijden zoals de afgelopen dagen.

Het is al langer bekend dat een verse kippenbouillon je immuunsysteem op een subtiele manier versterkt als je verkouden of grieperig bent. Ik noem het vaak ‘zachte kracht’, omdat het zeer licht verteerbaar is, terwijl de mineralen, vitaminen en voedingsstoffen je natuurlijke kracht (oppepper) geven. Zeker als je er aan het eind nog wat vers gembersap (uitgeperste geraspte gember) en een paar druppels citroensap aan toevoegt. En…drink het, dan komt de weldaad gelijk krachtig binnen!

Deze kippenbouillon is ‘snel’ te maken. Ik maak zelf meestal een paar liter en vries die in porties (blokken) in, zodat ik binnen 5 minuten een beker op tafel heb.

INGREDIENTEN: 500 g biologische kippenvleugels, 5 – 6 middelmaat uien, 2 grote winterwortels, ½ knolselderij, evt. wat venkel of bleekselderijstengels, 10 kleine knoflookteentjes (je kunt hiervoor je restjes gebruiken), 2 laurierbladeren, evt. een klein stukje foelie, ¼ rode peper. Voor aan het eind: gember en citroen.

BEREIDING: 1. Dep de kippenvleugels droog en bak ze in een beetje olie op hoog vuur aan. Schroei in dezelfde pan halve uien met de platte kant op de bodem heen en weer. Snij de andere groenten in grove stukken, sla de knoflookteentjes plat.

2. Zet als eerste de kippenvleugels op in 3 – 4 liter water. Laat aan de kook komen, temper het vuur en laat 5 minuten zachtjes doorkoken. Schep dan het losgekomen vet eraf. 3. Doe alle groenten enz. erbij, breng aan de kook en temper het vuur zodat het zachtjes kan trekken. Laat 3 – 4 uur zachtjes koken. 4. Zeef alle kip en groenten eruit. 5. Voeg zout en goede bouillonpoeder toe en laat afkoelen in een grote bak koud water!! Klaar. Je kunt een deel dus, in porties, invriezen.

TIP: Ik maak deze bouillon tegenwoordig in een hogedrukpan, ook 3 – 4 uur. Dan wordt de smaak nog intenser door de hoge druk, de ‘Maillard-reactie’. Het recept staat natuurlijk ook in mijn boek ‘De keuken van het hart’.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.